Novanoïs

13:00 > 14:00
Gegidst bezoek 

Uitbaatster van Novanoïs Muriel Gyselbrecht toont je alle uithoeken van de voormalige wijkbioskoop Nova, en schetst de geschiedenis van deze wonderlijke plek.

 

Film 

14:00 > 16:00

Filmvertoning : ‘Le chantier des gosses’

Exact 75 jaar geleden – op 8 november 1944 – sloeg een Duitse vliegende V1-bom in op de Brusselse Marollenwijk, aan de voet van het Justitiepaleis. De bominslag legde een groot stuk van deze volkswijk blank. Tot voor de Wereldtentoonstelling in 1958, was dit braakliggend stuk grond hét speelparadijs van de kleine Marollien. De jonge Belgische cineast Jean Harlez (°1924) raakte verknocht aan deze plek en wijdde er zijn eerste langspeelfilm aan: ‘Le chantier des gosses’. 

Deze met eigen middelen gefinancierde film werd pas enkele jaren geleden, dankzij cinema Nova, herontdekt als een pareltje van de vaderlandse filmgeschiedenis. 

 

Les gens du quartier – Jean Harlez,

1955, VO FR ST ANG & NL, 15’
Le chantier des gosses – Jean Harlez,
1956-1970, VO FR ST ANG & NL, 83’

In samenwerking met de cinema Nova. In aanwezigheid van de regisseur en van Freddy
Piette (één van de kinderen van toen), voor een ontmoeting met het publiek.

 

Expo

17:00

Opening expo ‘Jef Bourgeois. Prins der Marollen’

In deze volkswijk leefde ook schilder Jef Bourgeois (1896-1983), oftewel ‘Prins der Marollen’.  Toen de V1-bom in 1944 de wijk vernielde, werd ook zijn atelierwoning tot puin herleid. Naast zijn functie als conservator van het Musée de Toone, was Bourgeois ook een begenadigd schilder, die het volkse leven in de Marollenwijk vereeuwigde. De expo brengt deze kleurrijke figuur opnieuw onder de aandacht met nooit eerder tentoongestelde schilderijen en tekeningen uit een Brusselse privé-collectie.

 

14:00 > 17:00

Kinderworkshop ‘Pier, Pogge & Wanne’

Vanuit de expo in GRAFIK bedenken de kinderen nieuwe volksfiguren, waarmee ze ’s anderendaags kunnen deelnemen aan de optocht door de straten van Schaarbeek.

Workshop geleid door vzw De Batterie.

 

Novanois

17:00 > 20:00
Grote apero en DJ Pogge in het pop-up café
Flipper en 1001 valises bereiden de lekkerste Brusselse kroketten, frieten en fish sticks. DJ Pogge geeft de aftrap van een feestelijke avond. 


20:30
Concert Bai Kamara Jr. & The Voodoo Sniffers
Bai Kamara Jr. en zijn kwintet trakteren je op een stevige portie blues en soul. De Brusselse muzikant is een geëngageerd zanger-componist die in zijn muziek zijn Afrikaanse roots (Sierra Leone) niet verbergt. Hij stond op de planken met grote internationale namen als Habib Koité, Cassandra Wilson en Rokia Traoré, en verzorgde het  voorprogramma van artiesten als Vanessa Paradis en Dani Klein. Deze briljante componist etaleerde zijn rijkgeschakeerde muzikale talent op vijf albums.

 

20:00 > 24:00

Fotostudio ‘Pogge goes to Hollywood’
Laat je in Pogge-outfit portretteren door Denis Klicklic
en Bruno Deprez, in het filmdecor van je dromen

 

22:00 > 02:00
Dance party  ‘DJ Pogge’
Onder de gemeenschappelijke noemer DJ Pogge deelden de Brusselse DJ’s Jean Mikili, Freddie Merckx & Onda Sonora in juli de affiche van het stemmige festival LaSemo in Edingen. Op ‘Alles es Just!’ lossen ze elkaar voortdurend af, en selecteren ze het beste én het slechtste uit de platencollectie van Julo, de laatste uitbater van het café Aux Trois Rois.

 

22:00 > 24:00
Filmvertoning ‘Carte blanche aan Jimmy Pantera’
Het balkon van Novanoïs wordt speciaal ingericht als projectieruimte. Jimmy Pantera brengt hulde aan de Belgische distributiebedrijven die gespecialiseerd waren in de B-serie. Tot in de jaren ’80 van de vorige eeuw waren deze in en rond de Koningsstraat in Schaarbeek gevestigd. Pantera stelt hierbij een bloemlezing voor van genre-film trailers.