Van 22 september tot 14 oktober organiseert de Dienst Cultuur i.s.m. LUCA School of Arts, Bib Sophia en CAVA (het universiteitsarchief van de VUB dat momenteel zijn omvangrijke oeuvre digitaal aan het archiveren is) een overzichtstentoonstelling van politiek cartoonist en Schaarbeeks ereburger GAL op verschillende locaties. Er zijn daarnaast ook een aantal randactiviteiten voorzien die een breder beeld van de kunstenaar schetsen, zoals een debatavond en een podcastreeks.

Wie is GAL?

Gerard Alsteens (Oudergem, 3 augustus 1940) werkt onder het pseudoniem GAL als politiek tekenaar en kunstschilder. Hij staat berucht om zijn scherpe, maatschappijkritische prenten die grafisch meer aan schilderijen doen denken dan aan klassieke cartoons. De creatieve, kritische en betrokken stem die spreekt uit zijn omvangrijke getekende en ontworpen oeuvre was de reden waarom voormalig VUB-rector Caroline Pauwels Alsteens lauwerde met een VUB-eredoctoraat (2019).

GAL volgde de afdeling schilderkunst en grafiek aan het hoger Sint-Lukasinstituut in Brussel, waar hij later ook les gaf. In zijn voorlaatste jaar op Sint-Lukas volgde Gal op eigen verzoek stage bij het jezuïetenweekblad "De Linie". Hij mocht er twee jaar lang de lay-out van het blad verzorgen. In 1964 moest "De Linie" haar publicatie staken onder orders van het Vaticaan. Van eind jaren 60 tot begin jaren 80 verschenen GALs cartoons in De Nieuwe en De Zwijger. Als huiscartoonist voor deze bladen vestigde hij zijn reputatie. Toen ook De Nieuwe failliet ging, stapte Gal over naar Knack. Hij verzorgt er al sinds 1983 de spotprenten. Zijn cartoons werden in de loop der jaren een aantal keer gecensureerd en hij kreeg af en toe met boze lezersbrieven te maken.

 

Andere activiteiten

Gal beperkt zijn engagement als cartoonist niet zuiver tot tekenen. Hij heeft jarenlang mee betoogd tijdens demonstraties en betogingen en zet zich ook in voor Oxfam, Amnesty International,... Hij heeft illustraties geleverd aan Humo, De Nieuwe, Panorama, De Post, De Zwijger en De Morgen.

Ook is hij een veelgevraagd illustrator van boekenhoezen, affiches en logo's. Zijn affiches tegen het apartheidssysteem in Zuid-Afrika gingen de wereld rond. Tot op vandaag is hij illustrator voor tal van uitgeverijen waaronder : EPO, Atlas en Borgerhoff & Lamberigts. 


EXPO

De expo gaat door op drie verschillende locaties in Schaarbeek: 

>  Museumzaal van het gemeentehuis — Colignonplein (focus op grafisch werk
>  LUCA School of Arts — Paleizenstraat 70 (vrij werk en grote objecten) 
>  Bib Sophia — Lambermontlaan 224 (klein werk) 

———

Expo Museumzaal Gemeentehuis

Het gemeentehuis vormt het hart van de Schaarbeekse politiek, daarom focussen we hier op de politieke tekeningen van GAL. Je krijgt een bloemlezing te zien van maatschappelijke, sociale en politieke tekeningen doorheen de jaren, aangevuld met vrije objecten die eveneens een link leggen met maatschappijkritische onderwerpen. 

di, woe, vr: 10:00 > 17:00 / don: 10:00 > 19:00 / za: 10:00 > 17:00 

 VERNISSAGE   Donderdag 21/9 vanaf 18u


Expo Terrarium Luca School of Arts

In Sint-Lukas begon alles voor GAL. Je kan hier werken zien die hij als student maakte en je ontdekt de veelzijdigheid van stijlen en technieken in zijn tekeningen, posters en objecten die hij gedurende zijn lange carrière als kunstenaar en docent in deze school maakte. Laat je daarnaast verrassen door een selectie uit zijn recent werk.

di, woe, vr: 10:00 > 17:00 / don: 10:00 > 19:00 / za: 10:00 > 17:00


Expo > Bib Sophia

Op deze locatie vind je vrij werk dat een link heeft met literatuur en kunstenaars. De focus ligt op kunstenaars en schrijvers die GAL geïnspireerd hebben. Je kan er geschilderde flessen, boekcovers en kleinere artistieke kunstwerken van zijn hand bewonderen.

ma, di, do, vr: 14:00 > 18:00 / woe: 12:00 > 18:00 / za: 10:00 > 14:00 

 


 RONDLEIDINGEN   Gemeentehuis en LUCA

 

Zaterdag 30/09 van 14u tot 16u

 

Zaterdag 07/10 van 10u tot 12u

 

Zaterdag 14/10van 14u tot 16u

 

Deelnemen: € 5

 

(afspraak 15 minuten voor aanvang op het Colignonplein / gemeentehuis) - Inschrijven

 


DIALOOG

Kunstenaar GAL gaat in dialoog met collega cartoonist Lectrr en illustratrice Gerda Dendooven. Het gesprek wordt in goede banen geleid door Jan Holderbeke, gewezen VRT journalist en nieuwsanker. Ze spreken over verschillende thema’s: hun kijk op kunst, hun passies, vrije meningsuiting en censuur, de maatschappij, …

Muzikaal intermezzo verzorgd door Peixe e Limão.

DEBATAVOND 
Donderdag 5/10: 19:00 > 21:00
Terrarium LUCA School of Arts
— Paleizenstraat 70

Deelnemen: € 5 -  Inschrijven


PODCAST

Wil je GAL en zijn werk graag eens door een andere bril bekijken? Audiomakers Lucas Derycke en Lotte Nijsten gingen in gesprek met vier bijzondere mensen die hun licht laten schijnen op GALs werk én persoonlijkheid. Elk vanuit hun eigen métier of persoonlijke band. 

  • Striptekenaar/illustrator Judith van Istendael: over mentorschap, tekenen en educatie
  • Journalist/auteur Joël de Ceulaer: over maatschappijkritiek
  • Schrijver/Schoonzus Brigitte Raskin en fotograaf/broer Edgard Alsteens: over familie en kunstenaarschap
  • Politicoloog Dave Sinardet: over politieke cartoons 

De 4 afleveringen van telkens 15 min. zullen te beluisteren zijn in LUCA School of Arts en Bib Sophia. Of gezellig bij u thuis of onderweg (hieronder)


info: 1030.be/GAL