Een tentoonstelling over het portret door de eeuwen heen. Een Nederlandstalige gids neemt je mee door de werken, portretten en zelfportretten in een interactieve rondleiding. Inschrijven doe je hier. Je betaalt € 5 aan de kassa.

 

“De collectie van de gemeente Schaarbeek kreeg voor het eerst vorm aan het einde van de 19de eeuw, met de bedoeling meer mensen te laten meegenieten van de prachtige werken van de talloze kunstenaars op zijn uitgestrekte grondgebied. De tentoonstelling Who are you? belicht deze portretten.

La Maison des Arts vroeg Myriam Louyest, kunstenares en oprichtster van de biënnale van Edingen, een unieke blik op dit erfgoed te werpen. Myriam Louyest maakte een heel persoonlijke selectie. Ze koos de werken zoals je intuïtief beslist om met een bepaalde persoon en niet met iemand anders te gaan praten. Je richt je tot die persoon en vraagt: Wie bent u? Wie ben jij? (de titel van de tentoonstelling, in het Engels, maakt geen onderscheid tussen u of jij). Je probeert door het gezicht heen te kijken, tast de verschillen af, ontsluiert zijn geheimen, peilt zijn ambities, zijn zwakke plekken … Je beslist een afstand te bewaren of net connectie te maken.
De erfgoedwerken zijn te bewonderen naast eigentijdse werken die speciaal voor de gelegenheid werden ontleend of soms speciaal ervoor werden gecreëerd. La Maison des Arts onthult een aanzienlijk aantal creaties, met beeldhouwwerken, schilderijen, tekeningen, gravures, foto’s, video’s en installaties … De curator wil dat gevoel van overvloed, waarvan ze zo onder de indruk was toen ze de collectie in de opslagplaats ontdekte, opnieuw oproepen.

De plaats van het individu in een groep, het beeld van de kindertijd en innerlijkheid zijn slechts enkele thema’s die worden geëvoceerd wanneer de verschillende werken in een voorzichtige dialoog tussen de tijdsgeesten nader tot elkaar komen. Grote of vergeten historische figuren, hedendaagse kunstenaars met internationale faam of een carrière in wording, maken hun opkomst in de tentoonstelling en vormen een samenhangend geheel, soms grappig of speciaal, soms onthutsend, maar altijd boeiend.

Met voor het erfgoedluik:
Godefroid Devreese, Georges Ficheret, Charles Goethals, Fritz Hickmann, Josse Impens, Adèle Kindt, Jef Lambeaux, Edouard Meyer, Herman Richir, Charles de Riemaecker, Henri de Toulouse-Lautrec.

Met voor het hedendaagse luik:
Michel Auder, Hans Op de Beek, Evelyne de Behr (specifieke producties voor de tentoonstelling), David Bestué, Dirk Braeckman, Tom Callemin, Juan Caňizares (specifieke producties voor de tentoonstelling), David Claerbout, Maria Degrève, Maen Florin, Bernard Gigounon – Lou Emanuelli, Pierre Gerard, Stephan Goldrajch, Sophie Kuijken, Pierre Liebaert, Maxence Mathieu, Bernard Plossu, Giancarlo Romeo.”