Om het einde van de restauratie te markeren, organiseren de dienst Erfgoed / Toerisme van de Gemeente Schaarbeek, de kerkfabriek Sint-Servaas en het bureau Ma² een namiddag met geleide bezoeken.

 

 

PROGRAMMA VAN DE BEZOEKEN

 

Bezoeken in het Frans: 14u, 14u30, 15u, 16u, 16u30

Bezoek van 15u wordt geleid door Francis Metzger van het bureau Ma².

Reserveren is niet nodig.

 

 

Duur van de bezoeken: 45 min.

 

 

De Sint-Servaaskerk, gebouwd tussen 1871 en 1876, is een monument dat sinds 2003 in zijn totaliteit is beschermd.

 

Dit bouwwerk van architect Gustave Hansotte, is één van de meest monumentale neogotische kerken in Brussel. Het oorspronkelijke meubilair is nog steeds aanwezig, zoals de uit hout gesculpteerde preekstoel, de biechtstoelen, het koorgestoelte, de verschillende altaars… Al deze realisaties zijn het werk van gerenommeerde ambachtslui van toen. In deze kerk bevindt zich eveneens het grootste kerkorgel van Brussel.

 

De kerk domineert het bovenste deel van de Louis Bertrandlaan. De verbreding van de laan in haar lagere gedeelte biedt een breed perspectief, met aan weerszijden majestueuze gebouwen. Ze leidt uiteindelijk naar het Josaphatpark.

 

Na het vaststellen van de alarmerende toestand van de gevelstenen en het vallen van stenen, lanceerde de Gemeente Schaarbeek dit groots restauratieproject, met de steun van de Directie Cultureel Erfgoed van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest (urban.brussels).

 

Op basis van historische studies en een wetenschappelijke benadering stelde het architectenbureau Ma² een nauwgezette methodologie op punt voor de restauratie. De werken die in 2016 werden aangevat en tijdens de zomer van 2019 werden beëindigd, omvatten niet enkel de restauratie van de buitenschil, d.w.z. van de gevels, glasramen en lage daken, maar eveneens de restauratie van het smeedijzeren traliewerk rondom het monument. De herinrichting van de tuintjes rondom is eveneens voorzien.