In 2019 is het 450 jaar geleden dat de kunstenaar Pieter Bruegel overleed. Zowel in Vlaanderen als in het buitenland wordt de schilder dit jaar herdacht. Met de dienst Cultuur springen we mee op die kar en  trekken we naar het Pajottenland waar Bruegel het meeste van zijn inspiratie vond.

Op zaterdag 29 juni vertrekken we om 11u op het Colignonplein met de bus richting Itterbeek. Daar zetten we onze tafels neer voor een lunch in het gras pal naast de pittoreske Sint-Annakapel, de kapel die staat te pronken op Bruegels schilderij De parabel van de blinden. Bij slecht weer verhuizen we naar de parochiezaal.

Tijdens deze lunch geeft voedselhistoricus Jakob Snellings een culinaire lezing en gaat daarvoor terug naar tijd van Bruegel. “400 jaar geleden aten we in elk geval andere dingen dan vandaag, maar de basis van onze Vlaamse keuken werd toen al gelegd”.

De hele uiteenzetting wordt begeleid door 4 kleine schotels die jullie als lunch worden aangeboden. De recepten hiervan zijn door Jakob zelf opgesteld en dienen als voorbeeld voor wat er in de zestiende eeuw zoal op het menu stond.

Het Bruegeljaar is ook de uitgelezen kans om de bestaande Pajotse wandelroute aan te vatten. De 7 kilometer lange tocht in deelgemeente Sint-Anna-Pede is in een nieuw jasje gestopt. Na de lunch, rond 14.00 uur leggen wij er een vijftal kilometer van af samen met een gids. Ter gelegenheid van het Bruegeljaar werd deze route een openluchttentoonstelling met vijftien interventies van kunstenaars, designers en architecten, in het landschap dat Bruegel inspireerde.

Ook zij die minder mobiel zijn bieden we de kans om aan deze dag deel te nemen. Als alternatief voor de wandeling voorzien we een huifkar die u langs hetzelfde traject meeneemt. De plaatsen hierop zijn beperkt, dus vragen we uitdrukkelijk om deze zitjes enkel te reserveren indien u de wandeling niet kan afleggen.

Rond 16 uur zien we elkaar terug aan de Sint-Annakapel waar we afsluiten met een drankje. Daarna is het weer richting Schaarbeek; aankomst verwacht rond 17.30 uur aan het Colignonplein.

Voor deze uitstap betaalt u 20 € (alles inbegrepen). Inschrijven kan u op 02 240 34 33 of hier tot ten laatste woensdag 26 juni.