Jong volk in uw kot

- ma 30/11/99

 

Wij blijven allemaal braaf in ons kot. Maar dat wil niet zeggen dat u niet even kan ontsnappen aan de dagelijkse sleur. Verruil de rode pluche van het theater voor het comfort van uw eigen canapé met wat knabbels erbij en geniet met ons mee. We verzamelden een mooie selectie van het online cultureel.

 

GRATIS TOPFILMS VAN FILEM'ON FESTIVAL


Een tiental kortfilms op deze pagina zijn gratis te bekijken. Er zijn ook eenvoudige denk, doe- en zoekopdrachten bij. Filter op beschikbaarheid om de kortfilms te selecteren.

 


 

Fondation Louis Vuitton

 

Maak een kroon met een grote K, ga op jacht naar verloren meesterwerken of knip je eigen kunstige memory bij mekaar. De Fondation Louis Vuitton denkt ook aan de jonge cultuurganger.

 


 

ACHTERWERK IN DE KAST (KINDEREN)


Herinnert u zich nog het kinderprogramma achter het gordijn? Na 28 jaar krijgt het een nieuwe online-editie. Het quarantaine-proof concept blijft even simpel: kinderen vertellen verhalen vanuit een kast, achter een gordijntje. In enkele minuten zendtijd – zonder montage – hoort u vooral openhartig wat de allerjongsten bezighoudt. 

COR & ONA (KINDEREN)

 

De burgemeester van Kuurne schrijft ook kinderverhaaltjes, voorgelezen door bekende Vlamingen. De 5e aflevering werd bijvoorbeeld voorgelezen door Isolde Lasoen.

 


 

CIRCUS

 

Er is nog nooit een beter moment geweest om de clown uit te hangen. Of om je truken van de foor boven te halen. Swing, klap, dans de wereld van het circus in en word een beetje circusartiest vanuit je kot met deze vijf tips.

 


 

SPELLETJES

 

Van manillen tot kwissen: 15 spelletjes om samen online te spelen. Zoals je kan bijkletsen met familie en vrienden via de webcam, zo kan je even makkelijk online spelletjes spelen met elkaar.

 


KRAAK DE CODE (KINDEREN)

 

Een ontsnappingsgame om dezer dagen thuis te spelen. Niet zomaar een spel, maar een ding dat spelenderwijs maatschappelijke thema’s onder de loep neemt. 

 


 

ONLINE JEUGDBEWEGING (KINDEREN)

 

Tips & tricks van experts voor het speels invullen van de tijd in je kot.

 


 

LOCKDOWN GAMES (KINDEREN)

 

Maak een team met je broers of zussen en voer de gekke opdrachten uit die de spelbegeleider Super Sam je geeft. Deze opdrachten kan je uitvoeren binnen of buiten in je tuin. Elke week op woensdag en zaterdag.

 


 

BLIJF BEWEGEN

 

Tips om met kinderen op een kleine oppervlakte, met huis-en tuinspullen te blijven bewegen in tijden van Corona!

 


 

JOSWORLDS TOOLKIT

 

Ontwerpbureau Josworld voorziet op haar website een visuele toolkit. Je kan er stickers, animaties, stencils, posters en ander visueel gerief downloaden, zodat de boodschap nog meer verspreid wordt. Laat zien dat je zorgt, bedankt en meestrijdt tegen corona

 


 

WOORDENWOUD


Verschillende Vlaamse jeugdauteurs schreven een verhaal bij hun favoriete beeld uit de museumcollectie van het Middelheimmuseum. Verhalen over helden en pechvogels die je hier kan beluisteren.

 


 

DE 7 BESTE SLECHTE KERSTFILMS 


Kerstfilms hoeven niet écht goed te zijn om van te genieten. Integendeel. Hoe meer sneeuw, romantische clichés en flauwe grappen, hoe liever. De aanraders van UiTinVlaanderen voor een avondje hersenloos filmplezier.

 


 

Bundels vol fun voor jong volk van 3 tot 7 jaar


In de Fundels app komen bestaande prentenboeken tot leven op een interactieve manier. Het digitale prentenboek omvat een animatie aangevuld met leuke teken-, speel- en doe-activiteiten. Als je lid bent van een Nederlandstalige bibliotheek, kan je per jaar gratis een aantal boekjes virtueel uitlenen.

 


 

De leukste buitenspeeltuinen

 

De Galliërs als dapperste, de Flandrien, ons volkje laat zich niet afschrikken door een beetje guur weer. Daarom geen lijstje van binnenspeeltuinen, maar de allerleukste buitenspeeltuinen!

 


 

Een held: luisterboek

 

Deze podcast hoort bij het boek 'Een held' van Lies Van Gasse, een hervertelling in woord en beeld van Gawein en de Groene Ridder. Anke Verschueren maakte van de tekst een geanimeerd luisterspektakel, ondersteund door muziek van Sien De Smet.

 


 

6 podcasts voor en door ouders

 

Het ouderschap kent vele emoties. Je houdt zielsveel van je kinderen, maar soms zou je ze achter het behang kunnen plakken. Deze Nederlandstalige podcasts laten verhalen horen van andere ouders. Soms grappig, soms inspirerend en soms hartverscheurend.

 


 

CUREER JE EIGEN COLLECTIVE

 

Duik mee in de S.M.A.K collectie. Op deze pagina heb je verschillende opties. Je kan opdrachten doen met kinderen, zelf je eigen S.M.A.K.-collectie samenstellen of die van anderen bekijken.

  


 

GOOGLE ARTS & CULTURE 

 

Wandel over Parijse daken of doorheen iconische filmlocaties. Duik in een schatkamer aan kunstwerken en spiek mee in het dagboek van Frida Kahlo. Het aanbod is hier ein-de-loos mooi en boeiend.

  


 

J. PAUL GETTY MUSEUM

  

Het museum daagt mensen via Twitter uit om een van hun werken na te bootsen met dingen die ze in huis vinden. Dat geeft soms zeer creatieve en grappige resultaten!

 


 

ONLINE JEUGDBIB (KINDEREN)

 

Bibliotheek Muntpunt lanceert een virtuele bibliotheek voor jeugdliteratuur. Alsof je de jeugdbib gewoon in huis haalt!  Naast een online reis door de jeugdbib, biedt Muntpunt ook tal van lees-, kijk-, luister-, doe- en speeltips.

  


  

IEDEREEN LEEST (KINDEREN)

 

Op dit YouTubekanaal van "Iedereen leest" lezen auteurs en acteurs - zoals Warre Borgmans - voor uit zelfgekozen boeken. Voor ieder wat wils.

 


 

LUISTERBIEB (KINDEREN & VOLW)

 

De LuisterBieb heeft meer dan 4.000 luisterboeken. Van romans tot hoorcolleges. Welk verhaal wil jij beluisteren?

 


  

ANIMATIEFILMS VOOR HET HELE GEZIN

 

Dat animatiefilms voorbehouden zijn voor kinderen is natuurlijk onzin. Hier vijf parels om van te genieten met klein én groot.

 


 

DREAMWORKS (KINDEREN)

  

De Amerikaanse tekenfilmstudio Dreamworks zette een heus activiteitencentrum op poten, met DIY-instructies voor printbaar plezier. Valt onder meer te fabriceren: een bordspel van Shrek Forever After, 3D-figuurtjes van The Croods, kleurprenten van Kung Fu Panda en een memory spel van How to Train Your Dragon.

  


 

CINE MEMBER

 

700 Belgische & Nederlandse arthouse films die je 2 weken langs gratis kan bekijken. Ook films die net uit de cinema zijn kan je tegen een kleine vergoeding bestellen.

  


 

STUDIO GHIBLI MET KINDEREN

 

De films van Studio Ghibli, de Japanse Disney, kunnen eindelijk gestreamed worden (o.a via Netflix), iets wat de animatiestudio voordien altijd afhield. Welke films voor welke leeftijden geschikt zijn lees je hier.

Ook hier kan je films streamen (soms tegen betaling)

 Lumière: https://www.lumiereseries.com/nl/cinema-bij-je-thuis

 Dalton/Cinema Zed: https://www.dalton.be/

 

 


 

EENVOUDIG MAAR LEKKERRRR BAKKEN

  

Die zonnige lockdownherfstdag geven we nog wat extra kleur met een tasje koffie en een heerlijk stukje taart. Ben je nog niet ervaren genoeg om deel te nemen aan Bake Off Vlaanderen? Geen nood, feeling geeft je 10 makkelijke taarten om te bakken. 

  


 

WANDELEN, OOK TOF UIT UW KOT

 

In een lockdown herontdekken we het wandelen. Nog meer wandelplezier met deze 7 apps.  Heb je je wandelschoenen al klaar staan, dan geeft knack jou de vertrekpunten van 8 klassieke en originele wandelingen in Wallonië.

 


 

PERMEKE’S PUBER PODCASTS

 

Het is niet altijd makkelijk om puber te zijn en zeker niet in een periode waarin je je vrienden niet mag zien. Daarom: podcasts speciaal voor pubers. Enjoy!

 


 

SELECTIE PODCASTS VOOR JONGEREN

  

Voor kleine en grote kinderen. Boekentips van en voor kinderen, filosoferen met jongeren, maar ook antwoorden op moeilijke waarom vragen en puberbezorgdheden.

 


  

VOOR KLEUTERS ...MAAR EIGENLIJK VOOR IEDEREEN

  

Bekijk 8 wonderlijke, spannende of knotsgekke online voorstellingen voor kleuters (maar eigenlijk zijn ze voor iedereen).

 

 


 

UIT MET VLIEG

 

Deze website verzamelt verschillende familievoorstellingen die digitaal te bekijken zijn. Van figurentheater FroeFroe tot een sprookjesmusical van De Efteling.