Ook tof in uw kot

- ma 30/11/99

Wij blijven allemaal braaf in ons kot. Maar dat wil niet zeggen dat u niet even kan ontsnappen aan de dagelijkse sleur. Verruil de rode pluche van het theater voor het comfort van uw eigen canapé met wat knabbels erbij en geniet met ons mee. We verzamelden een mooie selectie van het online cultureel aanbod en vullen dit overzicht wekelijks aan met nieuwe tips.


WANDELEN, OOK TOF UIT UW KOT

 

In een lockdown herontdekken we het wandelen. Nog meer wandelplezier met deze 7 apps.  Heb je je wandelschoenen al klaar staan, dan geeft knack jou de vertrekpunten van 8 klassieke en originele wandelingen in Wallonië.

 


 

Eenvoudig maar lekkerrrr bakken

Die zonnige lockdownherfstdag geven we nog wat extra kleur met een tasje koffie en een heerlijk stukje taart. Ben je nog niet ervaren genoeg om deel te nemen aan Bake Off Vlaanderen? Geen nood, feeling geeft je 10 makkelijke taarten om te bakken. 

 


 

Repairing the future

BOZAR praatte tijdens de zomer, na de eerste coronagolf met schrijvers, wetenschappers of filosofen over de toekomst. Zee keken resoluut naar een wereld die verder ligt, en hoe die er zou kunnen uitzien. Hier kan je alle interviews (her)bekijken.

 zeven verrassende online cursussen

 

Op zoek naar een originele hobby? Probeer een van deze zeven verrassende online cursussen en workshops. Van fermenteren voor beginners over naaien en mondharmonica leren spelen tot koken ter voorbereiding op het einde van de wereld. (enkele van deze cursussen zijn reeds voorbij)

 


 

Quiztips

 

17 kant en klare quiztips: hoe organiseer je een online kwis, welke leuke rondes kan je gebruiken of nog beter: waar vind je kant-en-klare quizzen? Met een pintje erbij even vergeten dat er buiten een virus rondwaart.

 


 

Opgeruimd staat netjes

 

Does it spark joy? – aan de slag met ontspullen. Hoe begin je eraan en wat levert het voor jou op? Een mini cursus Marie Kondo: opgeruimd staat netjes. In huis en in je hoofd.

 


 

PlantTroost


Het gewone leven is door het coronavirus ontwricht en bepaalde gebruiken en rituelen zijn nu niet mogelijk. Met PlantTroost wil FERM iedereen de kans geven om samen troost te vinden en te bieden via tips, inzichten van experten en pakkende getuigenissen.

 


 

Woordenwoud


Verschillende Vlaamse jeugdauteurs schreven een verhaal bij hun favoriete beeld uit de museumcollectie van het Middelheimmuseum. Verhalen over helden en pechvogels die je hier kan beluisteren.

 


 

Achterwerk in de kast (kinderen)


Herinnert u zich nog het kinderprogramma achter het gordijn? Na 28 jaar krijgt het een nieuwe online-editie. Het quarantaine-proof concept blijft even simpel: kinderen vertellen verhalen vanuit een kast, achter een gordijntje. In enkele minuten zendtijd – zonder montage – hoort u vooral openhartig wat de allerjongsten bezighoudt.

 


  

Gedachtenlezer


Welke gedachten kunnen u inspireren, troosten, verlichten of verstrooien in deze bijzondere periode? Espresso vroeg het elke dag aan een kunstenaar die zijn of haar gedachte met ons deelt.

 The joy of painting

 

Bob Ross, de man van het kapsel, de one-liners en de levendige landschapschilderijen. BBC4 besloot om in deze tijden The joy of Painting weer uit te zenden. Kijk je niet om het leren schilderen an sich, dan wel voor het rustige enthousiasme van de gepassioneerde Bob. 

 


 

COR & ONA (KINDEREN)

 

De burgemeester van Kuurne schrijft ook kinderverhaaltjes, voorgelezen door bekende Vlamingen. De 5e aflevering werd bijvoorbeeld voorgelezen door Isolde Lasoen.

 


 

Circus

 

Er is nog nooit een beter moment geweest om de clown uit te hangen. Of om je truken van de foor boven te halen. Swing, klap, dans de wereld van het circus in en word een beetje circusartiest vanuit je kot met deze vijf tips.

 


 

Spelletjes

 

Van manillen tot kwissen: 15 spelletjes om samen online te spelen. Zoals je kan bijkletsen met familie en vrienden via de webcam, zo kan je even makkelijk online spelletjes spelen met elkaar.

 


 

Word kunstkenner

 

Het New Yorkse Museum of Modern Art (MoMA) biedt online cursussen aan waarmee je een ware kunstkenner kan worden. De lessen zijn niet zomaar video’s op YouTube, maar echte uiteenzettingen van kunstenaars en kenners, in een lessenpakket dat tussen de 12 en 24 uur duurt naargelang het onderwerp.

 


 

Echt iets voor u

 

Een quarantaine en veel tijd tot nadenken stemt soms tot nostalgie. Dat hebben ze met de heruitzendingen van oude succesreeksen bij VTM GO en VRT NU ook begrepen. Voor de openbare omroep helpt Steven Van Herreweghe je op weg. In Echt iets voor u nodigt hij BV’s uit voor een gesprek via videocall om te praten over fragmenten uit het VRT-archief.

 


 

Ruimte om te raken

 

Het Nederlandse platform Ruimte om te Raken is een initiatief van mensen uit de cultuurwereld. Bij hun live talks is het publiek niet fysiek aanwezig, maar wel via speciale iPads die over het hele podium staan opgesteld. 

 


 

Moestuin (ook voor in de stad)

 

Tijd om te tuinieren, maar geen idee hoe je aan een moestuin begint? Met deze tips smul je binnen de kortste keren van je zelfgekweekte kruiden en groenten, zelfs vanop je vensterbank of je balkon.

 


 

Comedy kan deugd doen

 

In tijden van crisis heeft iedereen nood aan vleugje humor. Daarom start Live Comedy, promotor van nationale en internationale comedy, het streamingplatform LiveComedyTV.

 


 

Yoga

 

3 apps voor yoga in je huiskamer. Om de coronastress lief te lijf te gaan.

 


 

Kraak de code (kinderen)

 

Een ontsnappingsgame om dezer dagen thuis te spelen. Niet zomaar een spel, maar een ding dat spelenderwijs maatschappelijke thema’s onder de loep neemt. 

 


 

Online jeugdbeweging (kinderen)

 

Tips & tricks van experts voor het speels invullen van de tijd in je kot.

 


 

Lockdown games (kinderen)

 

Maak een team met je broers of zussen en voer de gekke opdrachten uit die de spelbegeleider Super Sam je geeft. Deze opdrachten kan je uitvoeren binnen of buiten in je tuin. Elke week op woensdag en zaterdag.

 


 

Nutteloze bezigheden

 

Doe belletje trek bij jezelf, stofzuig je terras, sgrijf alles zoals je het hoort of praat de hele dag als een marktkramer. Meer dan 100 nutteloze bezigheden om je dag net wat anders dan gisteren te maken.

 


 

Quarantraining

 

Fit blijven in quarantaine is niet makkelijk. Daarom kan je hier nu “quarantrainen”. Volg deze schema’s 8 weken lang tot je in de fysieke vorm van je leven bent!

 


 

Blijf bewegen

 

Tips om met kinderen op een kleine oppervlakte, met huis-en tuinspullen te blijven bewegen in tijden van Corona!

 


 

Tekenles

 

Illustratrice Valesca Van Waveren leert je met aquarelverf een mot schilderen. Een kleurijker beestje dan je denkt!

 


 

Magnum Quarantaine Conversations

 

Bieke Depoorter, fotografe voor Magnum, besloot om fotografen uit het gezelschap vragen te laten stellen aan elkaar over hun huidige situatie en toekomstige werk. Een mooie inkijk.

 


 

Josworlds toolkit

 

Ontwerpbureau Josworld voorziet op haar website een visuele toolkit. Je kan er stickers, animaties, stencils, posters en ander visueel gerief downloaden, zodat de boodschap nog meer verspreid wordt. Laat zien dat je zorgt, bedankt en meestrijdt tegen corona

 


 

Quarantaine TV

 

Quarantaine TV is een ontdekkingstocht van collectief Zuidpark binnen het digitaal 'theater maken'. Een experiment met vlogs en do-it-yourself homevideo’s. 

 


 

One moment in time

 

Schrijfster Saskia De Coster gaf de aanzet voor een verhaal in tijden van corona. 40 vrijwilligers schreven het vervolg. Het werd een verhaal van ons allemaal, dat we schreven als herinnering, voor het nageslacht, als tijdverdrijf. 

  


 

Lessen aan modeschool IFM

 

Het ‘Institut Français de la Mode’ biedt vier weken gratis online les aan. Er zijn geen technische vereisten om deel te nemen. Je kunt de cursus volgen als je geïnteresseerd bent in mode, zonder dat je een opleiding in marketing, textiel of sociologie gevolgd moet hebben.

 


 

Wandeltips

 

Omdat de wandelperimeter deze dagen nogal ingeperkt wordt, komt De Standaard met enkele tips om je buurt anders te leren kennen. Ken je de trage wegen in je buurt of heb je al eens een cultuurwandeling ondernomen?

 


 

Bozar at Home

 

Bozar brengt muziek, expo, theater, film, dans en lezingen naar je toe om veilig vanuit je woonkamer geïnspireerd en ontroerd te worden.

 


 

Reacties