Film & docu in uw kot

- ma 30/11/99

Wij blijven allemaal braaf in ons kot. Maar dat wil niet zeggen dat u niet even kan ontsnappen aan de dagelijkse sleur. Verruil de rode pluche van het theater voor het comfort van uw eigen canapé met wat knabbels erbij en geniet met ons mee. We verzamelden een mooie selectie van het online cultureel aanbod en vullen dit overzicht wekelijks aan met nieuwe tips.

 

Gratis topfilms van Filem'on festival


Een tiental kortfilms op deze pagina zijn gratis te bekijken. Er zijn ook eenvoudige denk, doe- en zoekopdrachten bij. Filter op beschikbaarheid om de kortfilms te selecteren.

 


 

Animatiefilms voor het hele gezin

 

Dat animatiefilms voorbehouden zijn voor kinderen is natuurlijk onzin. Hier vijf parels om van te genieten met klein én groot.

 


 

We are one: a global filmfestival


Meer dan twintig filmfestivals (waaronder ook Cannes) uit de hele wereld werken samen aan een gratis tiendaags filmfestival. Het evenement heet We Are One: A Global Film Festival en start op 29 mei!


 

 

Into the night


De eerste Belgische Netflix-original staat sinds 1 mei online. De zesdelige serie is geregisseerd door Brusselaars Inti Calfat en Dirk Verheye, bekend van de Eén-reeks 'Over water'. 

 Vlaamse cultseries


Te lange begingenerieken, aanzwellende synthesizermuziek en een overzichtelijk aantal personages. Windkracht 10, Heterdaad, Matroesjka’s,… Herbeleef het allemaal opnieuw.

 


 

Dreamworks (kinderen)


De Amerikaanse tekenfilmstudio Dreamworks zette een heus activiteitencentrum op poten, met DIY-instructies voor printbaar plezier. Valt onder meer te fabriceren: een bordspel van Shrek Forever After, 3D-figuurtjes van The Croods, kleurprenten van Kung Fu Panda en een memory spel van How to Train Your Dragon.

 


 

Natuurfilms

 

Wilde dieren overal ter wereld profiteren van de lockdown en nemen hun afgestane plaatsen weer in. Hier 5 docu-series over natuur, dieren, oceanen en de strijd om het bestaan.

 


 

Romantische komedies

 

Niets zo ontspannend als een romantische komedie kijken, goed of slecht. Hier vind je een overzicht van de beste en slechtste romcoms! Haal de popcorn maar boven.

 


  

Boetepsalmen vanuit de gevangenis

 

Documentairemaakster Griet Teck trok samen met Maud Seuntjens naar de gevangenis van Brugge met een uniek plan: ze vervlochten fragmenten uit de muziek van de boetepsalmen met een intiem gesprek met drie vrouwen over muziek, schuld, boete en verlossing.

 


 

Cine Member

 

Meer dan 700 Belgische en Nederlandse kwaliteitsfilms voor een prikje! Ook films die net uit de cinema zijn kan je tegen een kleine vergoeding bestellen. Eens iets anders dan een avondje Netflixen.

 


 

 

Studio Ghibli met kinderen

 

De films van Studio Ghibli, de Japanse Disney, kunnen eindelijk gestreamed worden (o.a via Netflix), iets wat de animatiestudio voordien altijd afhield. Welke films voor welke leeftijden geschikt zijn lees je hier.

 

Ook hier kan je films streamen (soms tegen betaling)

Lumière: https://www.lumiereseries.com/nl/cinema-bij-je-thuis

Dalton/Cinema Zed: https://www.dalton.be/

 


 

IDFA Documentaires

 

Heb je Netflix intussen uitgekeken en zoek je iets anders? Op IDFA (International Documentary Filmfestival Amsterdam) kan je gratis naar een hele reeks documentaires kijken.


 

Avrotros Kuntsdocumentaires


Beleef kunst thuis vanaf de bank. Avrotros serveert je acht bijzondere kunstdocumentaires van Close Up.

 


 

 

Pawel Pawlikowski documentaires

 

De regisseur van Cold War stelt vier van zijn prijswinnende documentaires gratis ter beschikking op Vimeo.

 


 

Wiels

 

Wiels lanceert een lockdown-filmprogramma gecureerd door kunstenaars die tentoonstellingen of een residentie hadden in het kunstcentrum. Het programma wordt regelmatig aangevuld.

 


 

Open Culture: zeldzame films

 

Zijn Koreaanse jaren ‘60 films of romantische Sovjet drama’s je ding? Bij Open Culture kan je 1150 zeldzame films gratis streamen! Je vindt er bijvoorbeeld ook de drie prequels die vooraf gingen aan de release van Blade Runner 2049, of de eerste, prille stappen in de carrières van Tim Burton, Quentin Tarantino en David Lynch.