Film & docu in uw kot

- ma 30/11/99

Wij blijven allemaal braaf in ons kot. Maar dat wil niet zeggen dat u niet even kan ontsnappen aan de dagelijkse sleur. Verruil de rode pluche van het theater voor het comfort van uw eigen canapé met wat knabbels erbij en geniet met ons mee. We verzamelden een mooie selectie van het online cultureel aanbod en vullen dit overzicht wekelijks aan met nieuwe tips.

 

muzikale legendes op canvas


Het gaat nog even duren voor we onze muzikale helden weer live aan het werk kunnen zien. Genieten van muzikale legendes als Nick Cave, Johnny Cash, Jospehine Baker ea. kan gelukkig wel. Straffe documentaires op canvas.

 


 

Animatiefilms voor het hele gezin

 

Dat animatiefilms voorbehouden zijn voor kinderen is natuurlijk onzin. Hier vijf parels om van te genieten met klein én groot.

 


 

We are one: a global filmfestival


Meer dan twintig filmfestivals (waaronder ook Cannes) uit de hele wereld werken samen aan een gratis tiendaags filmfestival. Het evenement heet We Are One: A Global Film Festival en start op 29 mei!


 

 

Into the night


De eerste Belgische Netflix-original komt op 1 mei online. De zesdelige serie is geregisseerd door Brusselaars Inti Calfat en Dirk Verheye, bekend van de Eén-reeks 'Over water'. 

 Vlaamse cultseries


Te lange begingenerieken, aanzwellende synthesizermuziek en een overzichtelijk aantal personages. Windkracht 10, Heterdaad, Matroesjka’s,… Herbeleef het allemaal opnieuw.

 


 

Dreamworks (kinderen)


De Amerikaanse tekenfilmstudio Dreamworks zette een heus activiteitencentrum op poten, met DIY-instructies voor printbaar plezier. Valt onder meer te fabriceren: een bordspel van Shrek Forever After, 3D-figuurtjes van The Croods, kleurprenten van Kung Fu Panda en een memory spel van How to Train Your Dragon.

 


 

Natuurfilms

 

Wilde dieren overal ter wereld profiteren van de lockdown en nemen hun afgestane plaatsen weer in. Hier 5 docu-series over natuur, dieren, oceanen en de strijd om het bestaan.

 


 

Romantische komedies

 

Niets zo ontspannend als een romantische komedie kijken, goed of slecht. Hier vind je een overzicht van de beste en slechtste romcoms! Haal de popcorn maar boven.

 


 

Meer vrouw op straat

 

“Elvire de Bruyn werd in de jaren 50 Belgische kampioene wielrennen in ons eigenste Josaphatpark. Nadien ging ze onder de naam Willy als eerste transseksueel bij de mannen fietsen.” Sofie Lemaire gaat op zoek naar vrouwen uit de recente en niet zo recente geschiedenis die een plek in het straatbeeld verdienen.

 


 

Boetepsalmen vanuit de gevangenis

 

Documentairemaakster Griet Teck trok samen met Maud Seuntjens naar de gevangenis van Brugge met een uniek plan: ze vervlochten fragmenten uit de muziek van de boetepsalmen met een intiem gesprek met drie vrouwen over muziek, schuld, boete en verlossing.

 


 

Cine Member

 

700 Belgische & Nederlandse arthouse films die je 2 weken langs gratis kan bekijken. Ook films die net uit de cinema zijn kan je tegen een kleine vergoeding bestellen.

 


 

 

Studio Ghibli met kinderen

 

De films van Studio Ghibli, de Japanse Disney, kunnen eindelijk gestreamed worden (o.a via Netflix), iets wat de animatiestudio voordien altijd afhield. Welke films voor welke leeftijden geschikt zijn lees je hier.

 

Ook hier kan je films streamen (soms tegen betaling)

Lumière: https://www.lumiereseries.com/nl/cinema-bij-je-thuis

Dalton/Cinema Zed: https://www.dalton.be/

 


 

IDFA Documentaires

 

Heb je Netflix intussen uitgekeken en zoek je iets anders? IDFA (International Documentary Filmfestival Amsterdam) zet vanaf 18 maart 300 documentaires gratis online!


 

Avrotros Kuntsdocumentaires


Beleef kunst thuis vanaf de bank. Avrotros serveert je acht bijzondere kunstdocumentaires van Close Up.

 


 

Cinematek brengt gerestaureerde films naar de huiskamer


Onder de vlag ‘Cinematek bij je thuis’ biedt het Brusselse filmmuseum op een aantal streamingplatformen een reeks films aan die recent in huis gerestaureerd werden en dus in perfecte beeldkwaliteit vertoond kunnen worden.

 


 

Pawel Pawlikowski documentaires

 

De regisseur van Cold War stelt vier van zijn prijswinnende documentaires gratis ter beschikking op Vimeo.

 


 

 

Wiels

 

Wiels lanceert een lockdown-filmprogramma gecureerd door kunstenaars die tentoonstellingen of een residentie hadden in het kunstcentrum. Elke dinsdag worden er op Vimeo twee nieuwe video’s gedeeld.

 


 

Open Culture: zeldzame films

 

Zijn Koreaanse jaren ‘60 films of romantische Sovjet drama’s je ding? Bij Open Culture kan je 1150 zeldzame films gratis streamen! Je vindt er bijvoorbeeld ook de drie prequels die vooraf gingen aan de release van Blade Runner 2049, of de eerste, prille stappen in de carrières van Tim Burton, Quentin Tarantino en David Lynch.