Literatuur in uw kot

- ma 30/11/99

Wij blijven allemaal braaf in ons kot. Maar dat wil niet zeggen dat u niet even kan ontsnappen aan de dagelijkse sleur. Verruil de rode pluche van het theater voor het comfort van uw eigen canapé met wat knabbels erbij en geniet met ons mee. We verzamelden een mooie selectie van het online cultureel aanbod en vullen dit overzicht wekelijks aan met nieuwe tips.

 

WOORDENWOUD


Verschillende Vlaamse jeugdauteurs schreven een verhaal bij hun favoriete beeld uit de museumcollectie van het Middelheimmuseum. Verhalen over helden en pechvogels die je hier kan beluisteren. 

 

EEN HELD: LUISTERBOEK

 

Deze podcast hoort bij het boek 'Een held' van Lies Van Gasse, een hervertelling in woord en beeld van Gawein en de Groene Ridder. Anke Verschueren maakte van de tekst een geanimeerd luisterspektakel, ondersteund door muziek van Sien De Smet.

 


 

Liefde In Tijden Van Corona


Joke.Emmers & Daan Van Bendegem zijn singles in tijden van corona en hebben zin. Zin in seks. Hun alternatief? Literair verantwoorde erotiek. Welkom bij Liefde In Tijden Van Corona.

 


 

RADIOBOEKEN DEBUREN

 

Beluister gratis 100 radioboeken - luisterverhalen van ongeveer 30 minuten -die speciaal voor deBuren geschreven en ingelezen werden door bekende Vlaamse en Nederlandse auteurs.

 


 

stripverhalen (kinderen)


7 stripverhalen voor kleine stripverslinders vanaf 6 jaar. Stripverhalen en graphic novels op kindermaat die je doen lachen, dromen en soms ook denken. 

 


 


Nieuwe toneeltekst van Tom Lanoye gratis online


Op vraag van het Schauspielhaus in Düsseldorf herwerkte Tom Lanoye het tweede deel van zijn iconische marathon Ten oorlog uit 1997. Het nieuwe stuk, dat Hendrik VI & Margaretha di Napoli heet, ging in december 2019 in première en staat nu integraal online.

 


 

Seckou Ouologeum, Antwerps stadsdichter


Hij was een paar jaar geleden nog te gast als slammer in een Schaarbeekse living op Salon Bombardon, vandaag is Seckou Ouologeum Antwerps stadsdichter. Hij riep Antwerpen op om input te leveren om samen een gedicht te maken voor deze corona-tijden. Hij kreeg massaal antwoord en puurde daar het gedicht ‘Krachtveld’ uit.

 


 

Kate Tempest

 

Pure troost, u gebracht door Kate Tempest: Hold your own

 


 

Boekentips


Met Antwerpen Leest start ’t stad een digitaal platform voor en door lezers waarop iedereen boekentips kan delen. Het project bundelt de krachten van lezers, boekhandels, bibliotheken, literaire verenigingen en culturele spelers om mensen in beweging te brengen rond literatuur en lezen, met een online en offline lezerscommunity.

 


 

Brusselse boeken

 

Bruzz maakt een leeslijst met boeken van Brusselse bodem. Van kleppers als ‘Een geschiedenis van Brussel’ tot ‘Het smelt’ en alles wat daar tussen en buiten ligt.

 


 

Pandemieboeken

 

Van Camus tot Saramago: dit zijn de tien pandemieboeken die je (corona)leven zullen veranderen!

 


 

Bozar Boeken

 

Naast online muziek, theater en expo biedt Bozar@Home nu ook een leeslijst aan. Lezen in tijden van corona is samengesteld door literatuur programmator Tom Van de Voorde. Hij lijst titels op die deze donkere dagen in een ander daglicht kunnen plaatsen.

 


 

De auteur aan het woord

 

Passa Porta wil het contact met lezers en schrijvers niet verliezen en geeft daarom de komende weken het woord aan een selectie auteurs uit binnen-en buitenland, die ze vroegen om een persoonlijk ‘Bericht aan de bevolking’ vanuit hun schrijfkamer.

 


 

 

Culinaire kortverhalen van Roald Dahl

 

Dahl schreef naast fantastische kinderboeken ook heel wat geweldige kortverhalen, vaak met een dikke rand zwarte humor. Ter ere van Dahl’s 100e verjaardag werden enkele culinaire verhalen voorgelezen en opgenomen.

 


 

Digitale strips (kinderen)

 

Elke dag een nieuwe Jommeke, Kiekeboe of Suske & Wiske (junior). Zowel voor beginnende lezers als jongeren en opgedeeld volgens AVI-niveau.

 


 

Online jeugdbib (kinderen)

 

Bibliotheek Muntpunt lanceert een virtuele bibliotheek voor jeugdliteratuur. Alsof je de jeugdbib gewoon in huis haalt!  Naast een online reis door de jeugdbib, biedt Muntpunt ook tal van lees-, kijk-, luister-, doe- en speeltips.

 


 

One moment in time (volw)

 

Schrijfster Saskia De Coster gaf de aanzet voor een verhaal in tijden van corona. 40 Vrijwilligers schreven het vervolg. Het boek One moment in time is te koop via Curieuswest.

 


 

Boekenbingo (VOLW)

 

Heb je eindelijk tijd om met je boekenlijstje te starten? Boekenbingo maakt er via 20 categorieën een leuke uitdaging van en helpt je indien nodig bij het zoeken naar een boek!


 

Virtuele tour bibliotheken (volw)


Sommige bibliotheken zijn ware architecturale kunststukken. Bezoek hier enkele van de mooiste exemplaren van over de wereld.

 


 

Iedereen leest (kinderen)

 

Op dit YouTubekanaal van "Iedereen leest" lezen auteurs en acteurs - zoals Warre Borgmans - voor uit zelfgekozen boeken. Voor ieder wat wils.

 


 

Radioboeken van deBuren (volw)

 

Radioboeken zijn boeken die je nergens kunt lezen, (kort)verhalen die op speciaal verzoek door Nederlandse en Vlaamse auteurs zijn neergepend.  Ze worden één keer voorgelezen, nadien bestaan ze alleen nog maar als audiofile om te beluisteren en herbeluisteren.

 


 

Luisterbieb (kinderen & volw)

 

De LuisterBieb heeft meer dan 4.000 luisterboeken. Van romans tot hoorcolleges. Welk verhaal wil jij beluisteren?