Wat je moet weten over de herinrichting van de bib

- vr 16/03/18

Na de paasvakantie sluit de bibliotheek voor herinrichtingswerken

 

De Nederlandstalige Bibliotheek van Schaarbeek gaat van 16 april 2018 tot en met 27 april 2018 dicht voor herinrichtingswerken. Een aantal herstellingen zullen worden uitgevoerd, maar vooral de herinrichting van de benedenverdieping en het aanbrengen van een duidelijke signalisatie staat op het programma.

 

In de Nederlandstalige Bibliotheek van Schaarbeek zal de opstelling dus nog beter de aandacht en het gebruik van de boeken, cd's en dvd's richten.  Zoveel mogelijk boeken zullen frontaal gepresenteerd worden op ooghoogte van de kinderen en volwassenen en optimaal aangeduid. We creëren zo maximaal kansen om boeken te ontdekken en hopen zo nog meer het leesplezier van groot en klein aan te wakkeren.

 

We kiezen voor een herinrichting om een heldere en duidelijke opstelling en inrichting van onze verschillende afdelingen dat ze uitnodigen tot zelfstandig ontdekken, rustig genieten en een duidelijke leesbare inrichting. We creëren zo maximaal kansen om boeken te ontdekken en hopen zo nog meer het leesplezier van groot en klein aan te wakkeren.

 

Op 5 mei 2018 vanaf 10u tot 13u is het een groot feest om de heropening.

 

Waarom gaat zo'n mooie bib herinrichten?

Belangrijk is om te begrijpen dat we niet enkel willen verfraaien, maar dat er achter de herinrichting een nieuw concept schuilt waarbij ontdekken, beleven, beter vinden wat je zoekt of vinden wat je niet zoekt centraal staan. We willen boeken meer aandacht geven en tot leven laten komen in de nieuwe opstelling. Bovendien is het tijd om mee te groeien met de snel veranderende context waarin bibliotheken zich bevinden. De bib is al lang geen boekendepot meer, maar speelt, zeker in de grootstad, een belangrijke rol als verblijf- en werkplaats. Ook is het zo dat leesplezier en kennis niet meer enkel via boeken verworven worden. Daarnaast willen we graag de uitleen van onze prachtige dvd collectie vergroten en gebruiken we de heropening om de dvd’s gratis aan te bieden. Enkel de uitleentermijn blijft hetzelfde.

 

Wat gaan de bibliotheekmedewerkers dan doen?

Voor de bibliotheekmedewerkers die vooral achter de schermen werken verandert er weinig aan de dagelijkse werking: nieuwe boeken bestellen en invoeren, communicatie, activiteiten extra muros, organisatie van het voorjaarsaanbod... dit alles loopt gewoon door. Er staan ook een aantal nieuwe projecten op stapel, zoals het heropeningsfeest . De medewerkers steken daarnaast mee de handen uit de mouwen bij het verhuizen en afvoeren van boeken, het plaatsen van het meubilair, etc.

 

Ik heb mijn boeken niet tijdig voor de sluiting teruggebracht. Krijg ik een monsterboete na de heropening?

Neen. Tijdens de sluiting lopen de boetes niet door. Je kan je materialen terugbrengen vanaf woensdag 3 mei 2018.

 

Ik heb mijn lidgeld niet vernieuwd voor de sluiting. Kan ik nu materialen uitlenen in andere Nederlandstalige bibliotheken in Brussel?

Ja. Je kan in de alle andere Nederlandstalige bibliotheken van Brussel materialen uitlenen. Het hernieuwen van je lidgeld in De Nederlandstalige bibliotheek kan vanaf woensdag 3 mei 2018.

 

Ik moet mijn materialen inleveren tussen woensdag 3 en zaterdag 5 mei 2018, maar ik ben verhinderd. Kan ik de uitleen verlengen?

Ja. Bel in de eerste openingsweek naar  02/245 32 90 of mail naar bibliotheek@schaarbeek.be om je materialen te laten verlengen.

 

Wat valt er te beleven op het heropeningsfeest?

Op het heropeningsfeest op zaterdag 5 mei 2018 kan je de nieuwe inrichting komen bewonderen. Om de nieuwe bib te vieren zijn er ook tal van andere animaties in de bibliotheek zelf. Gedurende de hele maand april zullen we geregeld een extra tip van de sluier oplichten. Houd zeker onze website in de gaten voor het feest: Welkom!

Reacties