DE MUSSEN KEREN WEER

- vr 25/08/17

In 2016 streken vier elektronische mussen neer in vier verschillende Schaarbeekse wijken. Deze interactieve vogels werden ingezet om via het stadsspel ‘Quand les zoziaux’ ontmoetingen tussen bewoners te stimuleren. Het doel was de betrokkenheid bij de buurt te vergroten en een community gevoel in de wijk aan te wakkeren of te verstevigen. Er is fijn nieuws! De mussen keren weer.


Een elektronische vogel stimuleert ontmoeting?


Precies! Mensen houden van een wedstrijdje en dit gaan we nog eens overdoen! Het werkt als volgt: wanneer je naar zo’n mus fluit, licht deze op en registreert ze jouw fluitsignaal. Dit signaal wordt vervolgens weergegeven in een scoregrafiek die je online kan bekijken. Tijdens een periode van een maand gaan vier nieuwe wijken in het voorjaar van 2018 in competitie met elkaar. Het is de bedoeling om samen met de buren, organisaties uit de buurt, passanten en sympathisanten een aantal initiatieven op te zetten en mensen bij elkaar te brengen om de buurtmus zo goed mogelijk te laten scoren. Niet enkel het aantal fluitjes is belangrijk, de wijken strijden eveneens om het warmste buurtinitiatief.

 

En werkt dat?

Ja! In 2016 werd er maar liefst 194.118 keer gefloten naar de mussen, 37 vooraf geplande acties werden op de website aangekondigd (gemiddeld 9 per wijk) en tal van spontane initiatieven borrelden op. Deelnemers waren heel jong tot best al oud, van verschillende achtergronden, moedertalen en religies. Want wonen in een gezellige buurt? Dat wil iedereen.


Wat staat er te gebeuren?


Na de zomer trekt een elektrische bakfiets met mobiele mus doorheen de gemeente. Zie je hem passeren? Vergeet dan zeker niet te fluiten! Daarnaast worden er ook workshops georganiseerd waar je de meer technische kant van de mus kan leren kennen of meer informatie kan verzamelen over hoe je concreet aan de slag kan gaan in je eigen buurt.


Hoe kan je deelnemen? De mussen volgen?


Wil je graag eens komen fluiten? Deelnemen aan een workshop? Jezelf kandidaat stellen om mussenier te worden? De mussenfiets uitnodigen in jouw buurt om alvast een keer te testen en antwoorden op je vragen te krijgen? Informeren of je met je wijk in aanmerking komt om te participeren aan de wedstrijd in 2018? Like onze pagina ‘Quand les zoziaux’ op Facebook en houd de website www.quandleszoziaux.be in de gaten. Je kan ons ook contacteren via quandleszoziaux@gmail.com of telefonisch op 02/240.34.34

Reacties