De reizende tentoonstelling 'Hyperrealism Sculpture. Ceci n'est pas un corps' streek deze zomer neer op Thurn & Taxis.  

De dienst nederlandse cultuur nodigt jullie uit op een groepsbezoek op zaterdag 23 oktober. We ontvangen jullie vanaf 9.30 uur in Thurn & Taxis voor een koffie en een ontbijtkoek, om vervolgens, om 10.30 uur een gegidste rondleiding van een uur te krijgen doorheen de tentoonstelling van meer dan 40 hyperrealistische sculpturen bewonderen van vooraanstaande kunstenaars. Hiervoor betaal je 7 € voor volwassenen en 3 € voor kinderen/jongeren (-18 jaar) . 

Inschrijven kan je hier 

Hyperrealism Sculpture. Ceci n'est pas un corps geeft een inleiding in het Hyperrealisme, een kunststroming die in de jaren 60 in de Verenigde Staten opdook. Het abstracte de rug toekeren en proberen om een nauwkeurige weergave van de natuur voor te stellen tot het punt dat de toeschouwers zich soms afvragen of ze te maken hebben met een echt lichaam. De hyperrealistische kunstenaar creëert een soms amusant, soms verstorend, maar steeds een betekenisvol kunstwerk.

De tentoonstelling is opgebouwd in zes delen: menselijke replica's, monochrome werken, lichaamsdelen, spel met afmetingen, misvormde werkelijkheden en verschuivende grenzen. De grondleggers van het hyperrealisme, zoals Duane Hanson en John DeAndrea, komen meteen in het begin aan bod met hun levensecht aanvoelende beeldhouwwerken die je praktisch recht in de ogen kijken. Nadien leert de bezoeker hoe lichamelijke vormen estetisch gebruikt kunnen worden of hoe slechts één lichaamsdeel belicht wordt, maar toch levensecht aanvoelt. Minder echt lijkt een pasgeboren baby die plots op grote schaal in het midden van de zaal opduikt en daardoor misschien wel zijn schattigheid verliest.

Tot slot doen innovatie en wetenschap hun intrede en worden lichamen vervormd tot vreemde of ongemakkelijke wezens die we niet met onszelf identificeren.