Wolken …

Gepassioneerd door het onderwerp, is het niet meer dan normaal dat we Claire Leblanc, directeur van het Musée d'Ixelles - Museum van Elsene, als curator hebben gekozen. Ze koos 13 hedendaagse kunstenaars en een selectie werken uit de gemeentecollectie van Schaarbeek om te laten zien in hoeverre het thema van de wolk een inspiratiebron is in de kunst!

 

Wolken … Deze natuurverschijnselen zijn het voorwerp van dagelijkse wetenschappelijke en populaire belangstelling vanuit meteorologisch oogpunt. Maar ze genieten ook de status van ‘poëtisch object’. Wolken fascineren, nodigen uit tot contemplatie, mijmeringen… Ontelbare dichters, schrijvers en kunstenaars lieten zich door wolken inspireren en dichten ze vele eigenschappen toe, zoals vergankelijkheid, lichtheid, verheffing, metamorfose, beweging, vluchtigheid, transparantie, ondoorzichtigheid, zachtheid en dreiging.

Wolken zijn uitdrukkingen van het goddelijke, tekens van een hiernamaals, decoratieve motieven of bronnen van esthetische inspiratie, want zo oneindig zijn hun schakeringen, vormen en lichtspel. Eeuwenlang namen ze in de kunst dan ook een prominente plaats in. Het klimaat en het milieu staan tegenwoordig centraal in maatschappelijke uitdagingen. Maar ze zijn ook een dankbaar thema met talloze mogelijkheden.

Aan de hand van een selectie van kunstenaars, die meestal actief zijn in de Belgische hedendaagse kunstscène en regelmatig of zo nu en dan het thema van de wolk bezigen, is de tentoonstelling vooral een oproep tot dromen, tot ontsnappen en tot lichtheid.

Ze biedt ook een kans om de spotlight te richten op een tiental werken uit de gemeentelijke collectie met wolken als thema.

 

VERNISSAGE

17 september, 18u (online reservatie of reservatie ter plaats)

 

OPENINGSTIJDEN

Dinsdag tot vrijdag 11u > 17u / Weekend 11u > 18u (online reservatie of reservatie ter plaats)

 

CURATOR EN TEKSTEN:

CLAIRE LEBLANC, DIRECTRICE VAN HET MUSEUM VAN ELSENE
IN SAMENWERKING MET HET MUSEUM VAN ELSENE


Hedendaagse kunstenaars:


Elodie ANTOINE, Stephan BALLEUX, Lucile BERTRAND, David BROGNON & Stéphanie ROLLIN, Jean-Marie BYTEBIER, Cristina GARRIDO, Ritsart GOBYN, Joke HANSEN, Jacqueline MESMAEKER, Marie ROSEN, Liesbeth VAN HEUWERSWIJN, Tatiana WOLSKA, Cindy WRIGHT


Kunstenaars van de gemeentelijke collectie:

Sonia ABELOOS, Adolphe ASSELBERGHS, Constantin MEUNIER, Victor FONTAINE, Maurice LANGASKENS, Charles LEBON, Simone LIENARD, Jacques MADYOL, Irène MINNE, Oswald POREAU, Eugène VERBOECKHOVEN

 


 

Activiteiten en bezoeken in het Nederlands

 

MEET THE CURATOR  |  http://lamaisondesarts.be/nl/meet-the-curator/

Claire Leblanc, liefhebber van wolken, is uw gids. In het prachtige kader van het Maison des Arts begeleidt ze u bij de ontdekking van de wolk in oude en hedendaagse plastische kunsten.

NL : 21.11 – 11:00 > 12:30  |  5€

NL : 19.09 – 11:00 > 12:00  | Gratis in het kader van  BRUSSELS DRAWING WEEK  |   Reservatie verplicht (via de link)

 

JEUDI FOLLOW ME  |  http://lamaisondesarts.be/nl/jeudi-follow-me-nuages/

Volg elke donderdagmiddag (12:30 > 13:30) gratis onze gids en ontdek de werken van de tentoonstelling. Werk van 13 hedendaagse artiesten en 10 kunstenaars van de gemeentelijke collectie rond het thema wolken.

bezoeken in het Nederlands : 07.10 en 18.11  |  Gratis  |  Reservatie verplicht

 

FAMILY SUNDAY : LA TÊTE DANS LES WOLKEN (tweetalig)
  |  http://lamaisondesarts.be/nl/family-sunday-la-tete-dans-les-wolken/

Een creatieve en leuke namiddag met het gezin op een tijdloze plek. Interactieve rondleiding & workshop tekenen/sculptuur, geïnspireerd door het werk van Stephan Balleux (door Ateliers Coulemelle). Kom dromen en maak je eigen wolken!

 

Twee mogelijke schema’s:

14:00 -15:00 > Interactieve rondleiding 1+ workshop 1 met les Ateliers Coulemelle

15:00-16:00 > Interactieve rondleiding 2+ workshop 2 met les Ateliers Coulemelle

Data: 26.09, 10.10, 24.10 en 21.11  |   5€ (gratis -6 jaar)  |  reservatie verplicht