Dekoloniseren van de urbane omgeving is een boeiende vraag: hoe kunnen we dat doen? Zijn er guerrilla-acties die mensen zelf kunnen uitvoeren?


We nodigen Schaarbekenaren en andere Brusselaars uit om gezamenlijk te reflecteren over onze koloniale symbolen in het straatbeeld, en om onder begeleiding van curator en schrijfster Nadia Nsayi, journaliste, curator en activiste Anne Wetsi Mpoma, filmmaker Bie Mechels en organisatoren van Black History Month Mohamed Barrie en Aminata Ndow nieuwe strategieën en oplossingen te bedenken om te co-existeren met deze symbolen.

Programma:

20.00: Introductie van de sprekers
20.15: Lezing van Nadia Nsayi over koloniale symbolen in Schaarbeek en Brussel
20.45: Gesprek onder panelleden
21.00: Filmfragment Bie Mechels
21.15: Gesprek panelleden
21.30: Q&A publiek

Dit Schaarbeek Salon kadert in een reeks van drie salons met als rode draad “Architectuur van de stad”

Het hoofdthema werpt licht op de thema’s dekolonisatie, sekswerking en feminisme. Deze deelthema’s worden per salon vanuit die bril bekeken en besproken.

.Noteer alvast volgende data in uw agenda :

- 12/3/2020 : Architectuur & Feminisme: is de urbane omgeving te fallisch geconstrueerd? Is het veilig voor de vrouw? Zijn andere omgevingen mogelijk? Zijn er ontwerpen voor een meer feministische urban space?


- 28/5/2020 : Sekswerking in de stad: Hoe kan de omgeving een positieve invloed hebben op sekswerking? Kan Brussel een voorbeeld nemen aan de hervormingen in het Antwerpse Schipperskwartier ?

Schaarbeek Salon is een initiatief van de partners van 1030cultuur (Bibliotheek Schaarbeek, Dienst Nederlandse Cultuur Schaarbeek en GC De Kriekelaar)

Reacties