Elke avond om 20u verzamelen in het Maximiliaanpark enkele honderden mensen op de vlucht. Op zoek naar een veilige warme plek om te slapen hopen ze terecht te kunnen bij een van de honderden gezinnen of alleenstaanden die hen voor een avond als mensen behandelen. Bert Van Vossole, vrijwilliger bij het Burgerplatform voor Overnachtingen, komt de situatie van de mensen uit het Maximiliaanpark en Noordstation uitleggen. En hoe elke avond 200 van hen een hartverwarmende plek in een gezin vinden.

Bij het toenemende aantal vluchtelingen in de zomer van 2015, besliste Bert Van Vossole om zijn steentje bij te dragen en vluchtelingen die in België erkend waren te ondersteunen. Naast zijn dagjob als grafisch ontwerper werd mensen helpen zijn meest gewaardeerde hobby. In september 2017, nadat de Belgische overheid een deal sloot met de regering van Soedan om mensen terug te sturen, besloot Bert dat dit een brug te ver was. Toen hij hoorde van de Facebookgroep Hébergement Plateforme Citoyenne, startte hij een week later als chauffeur tussen het Maximiliaanpark en gezinnen zonder vervoer. Op vraag van het Burgerplatform voor Steun aan Vluchtelingen startte hij in november 2017 met de Nederlandstalige Facebookgroep Burgerplatform voor Overnachtingen. Vandaag vangen Nederlandstaligen uit de regio's in en rond Brussels, Leuven, Gent en Antwerpen op regelmatige basis mensen uit het Maximiliaanpark op.

Er komen ook twee korte getuigenissen aan bod van betrokken burgers die regelmatig vluchtelingen uit het Maximiliaanpark onderdak bieden.

En u krijgt, zoals steeds, het laatste woord.

Dit Salon rond transvluchtelingen is na ons Salon rond mobiliteit het tweede uit een coherente reeks van vier. Komen later nog aan bod : zero waste (12/2/19) en “red de democratie” (2/4/19). 
Voor ons vierluik lieten we ons inspireren door burgerinitiatieven die op het beleid wegen.

Reacties