Noord-Griekenland. 
Jasmin en Hanna gaan als vrijwilliger aan de slag in een vluchtelingenkamp. Als onderdeel van de NGO Refugee Relief ontfermen ze zich over achthonderd Syrische vluchtelingen. Met een klein team van vrijwilligers zorgen ze ervoor dat de donaties - die vanuit heel Europa toestromen - eerlijk worden verdeeld. Ze hopen het verschil te maken, maar botsen al snel op de grenzen van hun mogelijkheden. “Voor mij is dit kamp één grote wachtkamer. En ondertussen maken we het gezellig. En hoe gezelliger het wordt, hoe minder de overheid nog iets gaat doen.”
 
Polen. 
Een oude Esperantist kijkt met heimwee terug naar de tijd dat het ideaal nog springlevend was. “Hoe dichter je bij het einddoel komt, hoe onduidelijker het wordt. En hoe groter de verdeeldheid.”


Esperanto bevindt zich op het spanningsveld tussen idealisme en pragmatisme. Over je neerleggen bij de wereld zoals hij is en ten strijde trekken tegen windmolens. 

Esperanto is de eerste theaterproductie van radiomaker Lucas Derycke. Een jaar lang maakt hij als jonge maker deel uit van Het nieuwstedelijk. 

Koop Tickets