U verwacht het nooit op het Vlaamse platteland: een feeërieke wintertuin uit 1900 met kleurrijke glas-in-loodkoepel in art nouveau, en dat in een voormalig katholiek meisjespensionaat. Verscholen in de regio Mechelen ligt het Ursulineninstituut, een verborgen parel van de art nouveau. De wintertuin van het voormalige pensionnat de demoiselles in Onze-Lieve-Vrouw-Waver was anno 1900 een unicum in zijn katholieke context, en blijft tot op vandaag verrassen met zijn feeërieke licht- en kleurenspel. Waverse zusters Ursulinen ontvangen ons met koffie, gebak en een rondleiding.

 

Voor de lunch begeven we ons naar de Antwerpse fortengordel, de  militaire verdedigingsgordel die Antwerpen moest vrijwaren van bezetting. In het Fort van Duffel  werden de voormalige slaapzalen uit 1888 van de soldaten omgetoverd tot een gezellige horecagelegenheid: Brasserie De Krone.

 

Tenslotte houden we halt aan het Psychiatrisch Ziekenhuis van Duffel waar we hun derde Triënnale Hedendaagse Kunst bezoeken. Onder de naam “glorious (?) FAILURE” wordt werk tentoongesteld van een dertigtal gerenommeerde binnen- en buitenlandse kunstenaars zoals Panamarenko, Luc Tuymans, Marcel Broodthaers, Marina Abramovic en Banksy

 

We vertrekken aan het gemeentehuis op het Colignonplein om 9.00 uur en verwachten rond 17.00 uur terug te zijn.

 

Inschrijven kan u online tot 5 juni. Op www.1030cultuur.be vindt u de ticket link waar u uw gegevens invult. Enkele dagen later ontvangt u per mail een bevestiging. U kan zich ook telefonisch inschrijven op 02 240 34 34. Voor deze daguitstap betaalt u € 25; hierin is het busvervoer, de rondleidingen en de lunch inbegrepen.

Reacties